ABBA museet i Stockholm

oktober 11, 2019 Av av Agata

Abba är ett av Sveriges mest kända band. De är även kända internationellt och de allra flesta har hört någon låt med dem. Nu finns det ett museum som är tillägnat den legendariska kvartetten och den ligger i Stockholm, närmare bestämt på Djurgården.

ABBA museet i Stockholm via Flickr

ABBA museet i Stockholm via Flickr

Bli den femte medlemmen

Utöver att man kan lära sig om medlemmarna, se deras scenkläder, guldskivor och mycket annat så kan man få känna hur det är att vara deras femte medlem. Man får prova kläder i samma stil, stå på scen med gruppen och vill och vågar man kan man få sjunga i polarstudion.

Utställningar

Det finns olika utställningar på museet och ett av dessa är om medlemmarnas liv. Vilka är Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog? Man får följa deras barndom, få reda på när och hur musiken tog första steget in i deras liv och hur de fyra till slut blev bandet Abba. Andra utställningar inkluderar kläder från uppträdanden, brev från fans, privata bilder och kläder, anteckningar och mycket mer. I polarstudion är det bara äkta vara. Där finns Agnetas och Anni-Frids mikrofoner, Björns gitarrer och Bennys piano, mer äkta än så blir det inte.

Man kan även få möjlighet att göra en tidsresa och resa tillbaka till den tid och plats där allting startade. Året var 1966 och det var i Folkets park, där träffades Björn och Benny för första gången. Om man inte vill läsa sig till historier utan höra någon berätta det för en, så finns en unik möjlighet att höra medlemmarna berätta själva. Varje medlem har gjort en inspelning där de berättar om sina karriärer.

Olika event

Det finns olika event på museet som man kan gå på med en grupp. Till exempel om man vill ta med vänner eller kollegor till en kväll på Pop House där man kan få en oförglömlig kväll med bland annat sång, dans, glädje, god mat och dryck. Om man som lärare vill introducera sina elever i vilka Abba var så går det utmärkt att ta med sin klass till Abba museet. Det finns möjlighet att kunna köpa till en guidad tur om man önskar. De finns även en biograf i museet som visa filmer som har med Abba att göra. Nästa film som kommer visas är Mamma Mia.

Besök från fjärran länder

Om man kommer från en annan plats än Stockholm och behöver boende så finns det ett hotell i nära anslutning till museet, Pop house hotell. Abba museet är en populär turistattraktion och många vill komma och lära sig mer om bandet som tog världen med storm med låtar som Money Money Money och Waterloo.

Besök från fjärran länder

Besök från fjärran länder

Är man sugen på att gå in i Abba-världen och lära sig allt man kan om dem, få se memorabilia som tillhört medlemmarna själva och vara en ABBA-medlem för en dag då ska man utan tvekan boka en biljett och besöka museet. Kanske man blir inspirerad och vill göra en egen karriär inom musiken, vem vet.