Allsång på Skansen

december 4, 2018 Av av Agata

En sida om musik i Stockholm behöver självklart ha med en text om Allsång på Skansen. Vad vore en musiksida utan det största återkommande eventet varje år? Allsången har sänts på SVT sedan 1979 under en timme varje en kväll varje vecka. De första sju åren var allsången på fredagar, men från 1987 började det sändas tisdagar mellan 20–21 vilket det gör än idag. Varje sommar möter vi kända artister en timme åtta gånger under sommaren. Allsången börjar veckan efter midsommar och brukar vara under semesterveckorna.

Allsång på Skansen

Det som har gjort Allsången mer populär än mycket annat är just att publiken är med och sjunger ur sånghäftet. En del låtar som är förvalda är allsånger med låttexten och publiken kan sjunga med tillsammans med programledaren och gästartisten. Det här även hänt att gästartisten får välja en låt till att bli en allsång. Varje säsong görs ett program där gästartisten är med helt själv. Det programmet brukar kallas Allsången är din och några av våra största favoriter har varit med som exempelvis Tomas Ledin, Alcazar, Orup och Håkan Hellström. Tomas Ledin var den första artisten och efter hans program anmäldes det till Granskningsnämnden för radio och TV eftersom det ansågs att han gynnat egna intressen i kommersiellt syfte. Programmet frikändes senare under året.

Lasse Berghagen som programledare

Den som har varit den mest populäre programledaren för Allsången var Lasse Berghagen. Han tog över programmet 1994 och med honom som programledare kom programmet att bli riktigt stort. Han hade en klarblå kavaj och vi kunde alltid känna igen honom. Nu började även lite annat titta in och gäster från Skansen-Akvariet kom upp tillsammans med djurskötare Jonas Wahlström. Under Lasse Berghagens tid gick programmet från att ha runt 600 000 tittare till att bli ungefär tre gånger större med runt 2 000 000 tittare varje vecka. Under hans tid blev även låten Stockholm i mitt hjärta signaturmelodi för programmet. Det största skillnaden Lasse bidrog med var att ta bort pensionärsstämpeln som programmet hade fått. De flesta i publiken var äldre och det var i början svårt att få en yngre publik. Han lyckades med konsten att locka en större publik i alla åldrar och programmet har sedan hans tid hållit sig kvar på en hög publiksiffra.

Lasse Berghagen som programledare

Programledare på senare år

Efter 2004 när Lasse Berghagen slutade som programledare har programmet haft flera. Den första som fick ta över efter succéåren var Anders Lundin. Det var ett stort jobb att ta över efter många lyckade år, men han gjorde det bra. Han lyckades med konsten att slå publikrekord på plats med 28 000 i publiken. Helt smärtfritt gick det inte eftersom det behövdes extra väktare och det kallades in sjukvårdspersonal på grund av den enorma trängsel som uppstod. Sollidenscenen var helt enkelt inte anpassad för en sådan stor publik. Det var i mitten av 2006. Anders var kvar som programledare fram till 2011 då Måns Zelmerlöw tog över rollen. Året innan hade Måns gästspelat som programledare tillsammans med Anders vilket gjorde att övergången blev naturlig.