Dramaten – Där legender föds

november 1, 2018 Av av Agata

Dramaten eller som den egentligen heter, Kungliga dramatiska teatern. är den svenska nationalscenen för det så kallade talade dramat.

Dramaten – Där legender föds

 

Det var Gustav III som år 1788 grundade teatern och sen dess har den varit i kontinuerlig drift. Den byggnad som Dramaten finns i idag ligger vid Nybroplan och är ett hus byggt i vit marmor. Det var arkitekten Fredrik Liljekvist som ritade den och invigningen hölls 1908. Teatern har idag sex scener och håller ungefär 1000 föreställningar per år.

1700-talet

Kung Gustav III var väldigt intresserad av kultur och teater. En av de första saker han gjorde efter att ha tillträtt tronen år 1772 var att avskeda Adolf Fredriks fransktalande teatergrupp. Målsättningen var att få till en teatergrupp som istället spelade teater på svenska. Den nya teatern skapades efter en utländsk förebild och målsättningen var att skapa en scen för svensk taldramatik. Den här scenen skulle utbilda och påverka i det svenska språket så därför hade Svenska Akademien en stor roll i starten. Teatern var kungens personliga projekt och något som han till stor del finansierade med sina egna medel.

1800-talet

Kungliga teatern, Operan och Dramaten, hade på den tiden monopol på all scenkonst i Stockholmsområdet. När Karl XII tillträdde fick operan och teatern ett statligt anslag och övergick då från att ha varit en privat kunglig angelägenhet till något som rörde hela nationen. Under slutet av 1800-talet nåddes ett uppsving på den svenska teaterscenen med pjäser uppförda av Blanche, Ibsen och en ung debuterande August Strindberg. Under de sista decennierna fick Kungliga teatern konkurrens av exempelvis Svenska Teatern vilket ledde till att de inte riktigt lyckades hänga med i det som kallades den svenska teaterns guldålder. Det gamla teaterhuset var i dåligt skick och mycket brandfarligt så den sista föreställningen på Gamla Dramaten hölls en junikväll 1907.

1900-talet till nutid

1901 beviljades rättigheter för ett lotteri med syfte att finansiera ”Den nya Dramaten”. Det var några herrar ur Stockholms finare salonger och kulturelit som stod bakom ansökan. Man hade köpt in en tomt vid Nybroplan för en miljon kronor och räknade med att själva bygget skulle kosta mellan två och tre miljoner. Arkitekten Fredrik Lilljekvist, som var en av Stockholms mest ansedda arkitekter, fick då uppdraget att rita och bygga Kungliga Dramatiska Teatern.

Dramatens Elevskola

Gustav III grundade Dramatens Elevskola år 1787. Det var Sveriges främsta scenskola fram till 1964 då den istället ombildades till statens scenskola. Vid grundandet kallades skolan i folkmun för Barnteatern då den följde ett internationellt koncept där skådespelarna från mycket ung ålder utbildades enligt konstens alla regler. Här ingick även att uppföra barnföreställningar och elevpjäser i övningssyfte. 1964 beslutades att man skulle skilja på Elevskolan och Dramaten. Istället bildades Statens scenskola som sedermera har blivit Teaterhögskolan i Stockholm.

Ingemar Bergman

Ingemar Bergman är kanske det namn som man förknippar mest med Dramaten. Han var chef för Dramaten mellan 1963 och 1966 och många av hans verk har uppförts av ensembler även i modern tid. Det sista Bergman själv gjorde vid Dramaten var att regissera Henrik Ibsens Gengångare. Det var Jonas Malmsjö som spelade huvudrollen.

Ingemar Bergman