Norra Brunn – Från hälsokälla till Ståuppkomik

november 10, 2018 Av av Agata

När man blev sjuk förr i tiden hade man oftast inte annat att välja på än huskurer, en läkekunnig släkting eller att gå till kvacksalvare och oseriösa läkare. På 1600-talet var det populärt att dricka survatten med hög kolsyrehalt som ansågs både helande och läkande.

Norra Brunn – Från hälsokälla till Ståuppkomik

1671 öppnades den första svenska hälsobrunnen, Medevi Brunn, av läkaren Urban Hjärne på Medevi Gård i Östergötland.  En dag 1865, när en kaplan var ute och röjde på en av församlingens ägor, i utkanten av Norrmalm, hittade han en vattenåder som innehöll mineraler. Efter att myndigheter hade godkänt vattnet som hälsovatten öppnades en surbrunnsanläggning som folket vallfärdade till. När kaplanen dött sent år 1691 köpte staden in surbrunnen och byggde därtill brunnshus, krog och apotek. Man bryggde och serverade även starkare drycker vilket innebar att det kunde gå riktigt livat till. Det var ofta bråk och tumult och de kvinnliga gästerna blev inte alltför sällan antastade av de berusade gästerna. För att komma tillrätta med det osunda och livliga levernet i brunnshusen instiftades 1716 ett brunnshusreglemente.

Mindre vatten, mer starka drycker

I mitten av 1700-talet var surbrunnshuset på Norrmalm ett frekvent besökt resmål för de som ville förlusta sig i Stockholms nöjes- och nattliv. Krogen och brunnssalongen renoverades och gjordes större och såväl karusell som kägelbana byggdes. 1767 skadades källådern vilket innebar slutet för surbrunnsverksamheten. Krogen däremot fortsatte genom hela 1800-talet med eskalerande fylla och bråk. 1902 brann hela brunnshusanläggningen ner och istället öppnade Stockholms utskänkningsaktiebolag ett värdshus där regleringen av dryckesutskänkningen var mycket strikt och restriktiv. Sedan 1989 håller nu Norra Brunn Comedy till i dessa lokaler, så ståhejet på Brunnshusgatan fortsätter.

Ståuppkomik

Ståuppkomiken, som baseras på den amerikanska ”Stand up Comedy”, är en relativt ny typ av svensk komedi. Den är som regel inte byggd för att följa manus eller dramaturgi utan artisten bygger sin egen stil och skriver oftast sina manus själv. Föregångarna till svensk ståuppkomik är flera men man kan särskilt lyfta Hasse å Tages slagkraftiga och finurliga monologer som tidiga ståuppkomiker. Den första klubben startades på Norra Brunns värdshus 1988 och började sina uppträdanden året därpå. Under 1990-talet sändes en tv-serie från Norra Brunn som hette ”Släng dig i brunnen”. Programmet sändes i tio säsonger och producerades i 63 avsnitt. Varje avsnitt innehöll flera olika komiker och de höll alla sin egen show. Programmet var en stor del i vad som gjorde ståuppkomiken populär i Sverige och många av komikerna som uppträdde fick sina genombrott därigenom. Några av dessa är Babben Larsson, Lennie Norman, Adde Malmberg och Magnus Betnér.

Norra Brunn idag

Idag drivs Norra brunn som Sveriges mest kända ”ståuppkrog”. Här kan man njuta av mat i alla dess former och se olika föreställningar. Norra Brunn är öppet tisdagar till lördagar och de öppnar klockan halv sju då man kan äta och sedan runt 21.00 börjar showen. Flera researrangörer har Norra brunn som ett evenemang där man kan boka hotellpaket, showpaket m.m. Via Norra Brunn kan du boka några av landets främsta ståuppkomiker då det är sätet för S.U.C.K, Stand Up Comedy Klubben.

Norra Brunn idag