Restauranger med show

augusti 15, 2018 Av av Agata

Konceptet med att se på en show, en teater eller någon annan typ av föreställning har länge varit något som människor sett som ett perfekt sätt att slappna av och njuta av favoritmusik och artist. Att dra iväg till storstaden och se en känd artist uppträda har länge varit ett vanligt sätt att spendera en ledig helg. Detta har över tid utvecklats och nu är det vanligt att samtidigt som man ser en show kan man få sig en bit mat. Konceptet växer och blir allt mer populärt.

Restauranger med show

Pionjären Hasse Wallman

Först ut i Sverige med konceptet var Hasse Wallman som startade sitt ställe Wallmans salonger 1991. Konceptet bygger på att serveringspersonalen är, förutom servitörer och servitriser, även duktiga artister. När man besöker Wallmans är man som matgäst mer eller mindre inblandad i showen. Personalen kan även ha en pågående artistkarriär medan de jobbar på Wallmans men de flesta är nyutexaminerade från olika artist- och musikskolor. Showpersonalen rekryteras från hela Skandinavien och anställningen på Wallmans har för många inneburit ett genombrott och en skjuts framåt i artistkarriären. Wallmans salonger startades i Stockholm men har nu etablerats i Helsingborg, Köpenhamn, Oslo och Sälen. Några etablerade artister vars karriär startat på Wallmans är Linda Bengtzing, Martin Stenmarck, Shirley Clamp och Sonja Aldén.

Golden Hits

Golden Hits använder sig av samma typ av koncept som Wallmans salonger men har en tydligare inriktning mot det som kallas ”Fun Dining”. Vad det egentligen är står inte skrivet utan en sån sak som måste upplevas. Det är tydligt nischat mot olika typer av musik. Golden hits kör, året runt, två shower på olika våningsplan. De körs ett tag och utvecklas under tiden och byts ut eftersom. Showerna pågår i ungefär fyra timmar och efter dessa så öppnas nattklubben. Åldersgräns för att få se showen och äta är tretton år, men då får man inte vara kvar efter showen när nattklubben drar igång. Vill man ha förtur till nattklubben kan man boka ett drinkbord som man har hela kvällen.

Hamburger Börs

Hamburger Börs, eller ”Börsen” som den kallas i folkmun har mer konceptet att man äter i lugn och ro innan en artist börjar sitt uppträdande med en skräddarsydd show. Börsen ligger idag på Jakobsgatan i Stockholm och ägs av Wallmans nöje. Här har många världsartister uppträtt; Johnny Cash, Frank Sinatra, Liza Minelli och Rod Stewart är några som är värda att nämnas. Hamburger börs har en väldigt lång och brokig historia och har funnits på fem olika ställen i Stockholm. I Gamla dokument och menyer har man kunnat utläsa att verksamheten pågått i 250–300 år fast man tror att mycket är skrönor. 2012 fastställdes det att Börsen då fyllde 200 år.

Jazzgården på Långholmen

Om Golden Hits och Wallmans salonger har populärmusik och rock på repertoaren så är Karlshälls Gård något helt annorlunda. Här är det jazz som gäller till hundra procent. Gården kan hysa konferenser och grupper men är mest känd för sina Jazzkvällar för allmänheten. Under Stockholms Jazzfestival upplåts Karlshälls Gård till att vara en scen. Själva gården byggdes 1837–1838 och då som bostadshus till Carl Modéer som var byggnadschef för Långholmens fängelse. Har du än inte testat en middag med show är det hög tid.

Jazzgården på Långholmen