Skansen-Akvariet

augusti 22, 2019 Av av Agata

Akvariet på Skansen är en anläggning som innehåller akvarier, avdelningar med olika pälsdjur och regnskogsmiljöer. Det är en populär turistattraktion som erbjuder en trevlig upplevelse för hela familjen. Besökarna får dessutom möjlighet att uppleva djuren på nära håll genom olika kelhörnor där man kan klappa och umgås med djur som spindlar och rockor, samtidigt som man lär sig mer om deras levnadsmiljöer. Jonas Wahlström är både ägare och föreståndare för Skansen-Akvariet och han har sedan många år tillbaka arbetat med att förbättra och utveckla anläggningen. Under sina år på Skansen har han samlat på sig värdefull kunskap som han har delat med sig av genom att utveckla djurparker och anläggningar även i andra länder.

Utbudet av djur

Skansen-Akvariet har ett stort utbud av exotiska djur och man kan se allt ifrån apor till krokodiler och fåglar när man gör ett besök där. Med tanke på att anläggningen heter Akansen-Akvariet är det lätt att tro att det endast finns fiskar och andra vattenlevande djur där, vilket inte stämmer. Anläggningen har runt 200 olika arter av exotiska djur och det finns faktiskt fler däggdjur än vattenlevande djur. Enligt Jonas själv beror det på att han helt enkelt tycker att det är roligare att arbeta med den typen av djur.

Bevaring av djurarter och andra viktiga insatster

På Skansen-Akvariet pågår många viktiga insatser för att kunna bevara hotade djur. Därför arbetar anläggningen ihop med Naturskyddsföreningen och tillsammans jobbar de på en mängd olika typer av bevarandeprojekt. Förutom att också lära ut viktig kunskap om djur och artbevaring till sina besökare, arbetar Skansen-Akvariet också med avel och olika forskningsprojekt som är en viktig del i att förstå djurens beteende och reproduktion. Att djurparker och anläggningar bedriver avel av vissa djurarter är en viktig del i att kunna behålla en stor genbank av friska individer, som kan behöva användas i framtiden om det kvarvarande beståndet av en viss djurart sjunker väldigt lågt, eller håller på att utrotas helt i det vilda.

Bevaring av djurarter och andra viktiga insatster

Bevaring av djurarter och andra viktiga insatster

Att tänka på innan besöket

Innan man gör ett besök på Skansen-Akvariet så finns det vissa saker som kan vara bra att känna till. Inträdet till akvariet kostar 120 kronor för de vuxna och 60 kronor för barn. Tänk på att man även behöver köpa en biljett till Skansens djurpark för att få gå in på själva akvariet. Dock finns det möjlighet att köpa en kombibiljett som inkluderar båda biljetternas inträde till ett billigare pris.

Klapphörnan är öppen varje dag under högsäsong. Under lågsäsong är den dock endast öppen under helgerna och skolloven. Om det är kallt ute kan dock lemurernas anläggning stängas tillfälligt och under vintertid är den vanligen helt stängd. Skansen-Akvariet hittar man på Skansens område som ligger på Djurgården. Det är lätt att ta sig dit med hjälp av både kollektivtrafik och bil. Det går också att promenera längst med strandvägen och fortsätta bort mot Djurgårdsbron. För den som är sugen på att färdas med båt kan man ta färjan som går via slussen, skeppsholmen och sedan vidare mot Djurgården. Man kan dessutom använda sitt sl-kort på färjorna som avgår varje dag.