Skansen

februari 9, 2019 Av av Agata

Vem tycker inte om att titta på djur, tama som vilda, vanliga som ovanliga. Farliga och ofarliga, på skansen hittar du en hel del av dessa djur och får veta mer om djuren och hur de lever.

Skansen

Roligt med fakta om olika djurarter

Skansen är ett friluftsmuseum med djurpark i Stockholm och grundades av Artur Hazelius och är en kunglig nationalstadspark. Den är belägen över stora delar av Stockholm, Lidingö och Solna kommun. Skansen invigdes 1891 den 11 oktober. Denna park övergick 1963 till att bli en stiftelse i Stockholms stad inom nordiska museet. Skansen kan du besöka året runt och då med olika saker att uppleva inför och under varje årstid. Våren firas in med påsk och valborg bland annat. Man letar vårtecken i dikets kanter och man eldar och sjunger in våren, under påsken pyntar parken med fjädrar och de barn som är utklädda till påskkärringar får gratis entré under skärtorsdagen då är det pyssel som gäller, man får göra kvastar att flyga med till Blåkulla, man gör påskkort och annat roligt. Björnarna vaknar ur sitt ide och hagarna fylls med lamm och killingar. När sommaren kommer så firar man Sveriges nationaldag den 6 juni, kungafamiljen besöker då parken också för att fira.


Roligt med fakta om olika djurarter

I juni brukar de flesta gifta sig och 2009 infördes så kallad drop-in bröllop så du kan alltså gifta dig på Skansen, både roligt och enkelt. Midsommar närma sig och detta firar ju också såklart på Skansen, midsommarstången firas upp och detta med sång och musik. Det är från Skansen som ”Allsång på skansen” sänds varje år, där det kommer berömda artister och uppträder, detta kan du se på tv eller direkt i publiken på plats. Under hösten så skördar man och man anordnar en hel del aktiviteter då också.
Sedan när vintern kommer så firas det Lucia det blir nyårsraketer och julavslutning. En härlig julmarknad ordnas och man kan köpa goda bullar, härlig julmat, nybakat bröd, dekorationer och mycket mer. Barnen dansar kring granen och kören sjunger härliga julsånger. Sedan när vintern kommer så firas det Lucia det blir nyårsraketer och julavslutning. En härlig julmarknad ordnas och man kan köpa goda bullar, härlig julmat, nybakat bröd, dekorationer och mycket mer. Barnen dansar kring granen och kören sjunger härliga julsånger.

Skansen är anpassad så att alla har möjlighet att besöka parken, vare sig om du kan prata, höra eller om du sitter i rullstol. Parken är belägen med ramper, det finns även rullstolar till förfogande, det finns personal som kan teckenspråk, handikapps anpassade toaletter. Rökning är endast tillåten vid speciellt platser för de som är allergiska, samt har restaurangerna utvalda matmenyer. Lider du av demenssjukdom så finns det speciella alternativ, något som kallas för ”Möten med minnen på Skansen” läs mer om detta i länken.

Skansen har också en djurpark med olika sorters djurarter, några arter är bland annat: gråsäl, berguv, brunbjörn, lodjur, påfågel, ren, varg, vildsvin och älg. I skansen-akvariet kan du träffa på krokodiler, apor, skorpioner, fiskar och papegojor.Vissa djur av dessa ovan kan du klappa och mata, eller varför inte klappa en rocka om du vågar, inget bus och gos med krokodiler såklart