Jenny Nyström – Tomtarnas mamma

december 21, 2018 Av av Agata

Sven-Harrys konstmuseum är ett relativt nyöppnat museum som ligger vid Vasaparken, centralt i Stockholms innerstad. Museet öppnades 2011 och grundades av konstnären och filantropen Sven-Harry Karlsson. Under hösten och vintern 2018 kommer muséet att visa en utställning med Jenny Nyströms konstverk. Jenny föddes i Kalmar den 12 juni 1854, som dotter till folkskolläraren Daniel Nyström och hans fru Anette Eleonora Bergendahl. Några år senare flyttade familjen till Majorna i Göteborg eftersom att pappan fick jobb som lärare där. År 1865 påbörjade Jenny sin konstnärliga bana genom att påbörja sina studier vid en konstskola i Göteborg. Det var även då som hon började att måla i olja. 1873 kom hon in på Konstakademin i Stockholm där hon vid en tävling några år senare hamnade på en delad förstaplats och kunde därigenom söka stipendium för studier i Paris. Hon var också den första kvinna som vunnit i en av konstakademins tävlingar.

Jenny Nyström skapar yrken och framtid

Jenny Nyström är en av våra största och mest folkkära konstnärer från det förra seklet och hon kallas ofta för tomtens mamma. Hon gav tomten sitt ansikte genom att illustrera Viktor Rydbergs saga ”Lille Viggs äfventyr på julafton” Jenny var en pionjär i sitt skrå då hon var den första att göra julestetik och barnboksillustrationer till ett yrkesfält. Hon förstod vikten av en bra omslagsbild för en tidning eller en bok. Till skillnad från många av hennes kollegor och vänner från Konstakademin hade Jenny ingen familj som kunde försörja henne och av den anledningen blev hon tvungen att göra yrkesmässiga val som genererade mat på bordet och pengar till hyran. Hon valde att börja en karriär som barnboksillustratör, något som egentligen inte ens var ett riktigt yrke i Sverige på den tiden. Jenny följdes sedermera av flera kända kvinnliga illustratörer men hon var och förblev den första och största.

Lycklig barndom avspeglas i konsten

Jennys lyckliga barndom och hennes kärlek till barn formade hennes artisteri och skapade den ”Jenny Nyströmstil” som vi idag är vana att se. Med flera hundra, kanske till och med tusentals illustrationer hämtade ur hennes egen barndom blev hon med tiden en av de mest produktiva vykortsillustratörerna och hon kunde således försörja sin familj resten av livet. Den 24 maj 1887 gifte sig Jenny med Daniel Stoopendal. Tillsammans fick de sonen Curt, 1893, som gick i sin mors fotspår och är även han en mycket känd och vanlig julkortsillustratör. Maken Daniel var när de träffades medicinstuderande men var inte vid god hälsa så han tvingades ge upp studierna. Det var av den anledningen Jenny fick vara den som försörjde familjen. Maken höll sig i livet, trots sin dåliga hälsa, till år 1927. Under 1940-talet målade Jenny juldukar och väggbonader för ett företag i Korsnäs. Hon flyttade 1942 till Traneberg där hon verkade några år. Jenny avled den 17 januari 1946 och begravdes i Stockholm på Norra begravningsplatsen.

Man är idag övertygad om att det var Jennys far Daniel som fick stå som modell för hur hon illustrerade tomten i Viktor Rydbergs saga. Tomten som vi ser honom idag är således en reflektion av Jennys lyckliga barndom.