Latinamerikansk film- och matkultur i Stockholm

augusti 4, 2018 Av av Agata

Den latinamerikanska kulturen har länge funnits i Sverige i form av mat och musik. Numera finns en ideell förening, Panoramica, som arbetar för att sprida latinamerikansk kultur till svenskarna. Tanken är att kunna åskådliggöra det latinamerikanska samhället och bidra till en kulturell mångfald i det svenska kulturlivet genom akademiska och kulturella aktiviteter.

Latinamerikansk film- och matkultur i Stockholm

De flesta som jobbar i föreningen är även engagerade och drivande i den latinamerikanska filmfestivalen.

Panoramica, festivalen

Den här latinamerikanska filmfestivalen är den första i sitt slag i Sverige. Den har funnits i fyra år och blivit större för varje år som gått. Festivalen, i sitt unika format, berikar den svenska filmscenen med latinamerikansk film och genomslagskraften har blivit stor. Visionen är att kunna starta ett stort samarbete och kulturspridning mellan Sverige och Latinamerika. Syftet med festivalen är att stimulera samarbete och utbyte mellan de olika etniska grupperna i Sverige och att sprida de tekniker, berättarstilar och uttryck som den latinamerikanska filmen har. Detta för att svensk filmkultur ska kunna utvecklas.

Samarbeten mellan aktörer

En annan tanke med festivalen är att skapa en plattform där branschfolk kan utbyta erfarenheter med varandra. För att kunna genomföra en så omfattande festival så krävs naturligtvis samarbetspartners. En av de viktigaste i detta fall är ABF-Stockholm. ABF står för delaktighet och demokrati och är en mötesplats för kultur, bildning och kunskap. Utöver ABF så sker även samarbeten med andra filmfestivaler som till exempel Franska Filmfestvalen, Cinemaqueer, BrasilCine och Järva Filmfestival. Varje år har festivalen något eller några områden som är aktuella och bör belysas. Exempel på fokusområden är kvinnor och makt i latinamerikansk film och transpersoners delaktighet och erfarenheter inom latinamerikansk film. På fokusområdena hålls seminarium och andra aktiviteter som belyser ämnet.

Latinamerikansk matkultur

På nittiotalet fick vi nöjet att bekanta oss med Tacos o Fajitas som gjorde hela svenska folket galna i latinamerikansk mat. Det latinamerikanska köket har stannat och idag etablerat sig rejält i restaurangvärlden. I Stockholm idag hittar man mexikanska restauranger, fräscha och intressanta Taquerior och chilenska chevicherior. Det latinamerikanska köket har influenser från hela Mellanamerika upp till de södra delarna av USA där majsbaserade rätter, chili och olika typer av salsas är vanliga. Stjärnkocken Marcus Samuelsson har med sin restaurang Eatery Social, vid Skanstull, lyft nivån avseende latinamerikansk mat till så kallad ”fine dining”. I sin restaurang har han samlat influenser från Mexicos och Perus gator. Baren är väl tilltagen och lägger fokus på olika Tequilaupplevelser och Mezcal. Vill man förflytta sig lite från det förfinade och glamorösa köket så visar Taquerian La Neta mexikansk snabbmat på mycket hög nivå. Tacos och Quesadillas med tillbehör där du kan plocka hur mycket du vill, av vad du vill, beroende på hur hungrig du är. Maten fungerar lika bra som opretentiös middag som robust lunch, kanske tillsammans med en kall mexikansk öl.  Aji y Ajo är en Peruansk chevicheria som serverar Perus nationalrätt Cheviche. Rätten består av snabbmarinerad fisk och är lite av Perus svar på Sushi. Fisken är marinerad med peppar och vitlök som gör den ganska kryddstark. Den pinfärska fisken är väldigt nyttig och ger ett bra tillskott av protein och fleromättade fetter. Här njuter man samtidigt av olika typer av peruansk öl och Pisco sour under tiden man insuper den latinamerikanska kulturen.

Latinamerikansk matkultur