Stockholm Pride

december 10, 2018 Av av Agata

Pridefestivalen är en festival som genomförs varje år i Stockholm. Den är ursprungligen till för så kallade HBTQ+ personer (Homosexuella, bisexuella, transsexuella och queer och andra icke heterosexuella personer) Den genomfördes i Stockholm för första gången 1998 och har nu några år på nacken. Den brukar normalt ligga i månadsskiftet juli/augusti eller omkring vecka 31. Under festivalveckan pågår temaarrangemang i hela staden. Den största delen av festivalen arrangeras av Föreningen Stockholm Pride, men föreningen får även hjälp av andra organisationer.

Priderörelsens historia

Under hösten 1969 skedde det uppmärksammade polisprovocerade upploppet bland New Yorks homosexuella, de så kallade upploppen på Stonewall Inn. Det var poliser, som gömde sig bakom lagar och paragrafer, som systematiskt trakasserade gästerna och ägarna på Stonewall Inn. Detta ledde till ett uppror bland New Yorks homosexuella och just denna händelse brukar ses som en vändpunkt för den kamp som gayrörelsen förde, eftersom att man nu spontant sammanslöt och slog tillbaka. Pridefestivalen firas till minne av dessa händelser. Den första Pride-demonstrationen i Sverige hölls 1971 i Örebro, där ett av kraven var att personer av samma kön måste få gifta sig. Sedan startades demonstrationer under namnet frigörelseveckan och i början av 80-talet gick den över till Homoveckan. I slutet av 80-talet blev den en betydligt bredare folkfest som eftersom Pridefestivalen ligger under sensommaren är väldigt viktigt. Vart fjärde år tenderar festivalen bli viktig för de politiska partierna då de får en chans att synas. Samtliga svenska riksdagspartier har deltagit i Pridefestivalen förutom Sverigedemokraterna. 2014 var första året en statsminister gick med i paraden, nya Moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt.

Evenemang och fasta hållpunkter

Pridehouse är ett ställe under festivalen där man lyfter HBTQ+ frågor och har fokus på workshops, seminarier film m.m. Sedan 2004 har det, vissa år, funnits en scen där prisade, nationella och internationella HBTQ+ artister uppträtt. 2006 så hölls den första partiledardebatten som rör HBTQ+ frågor. Pride Park är ett festivalområde som brukade ligga i området kring Tantolunden och gärdet men som 2011 flyttades till Kungsträdgården för att ge fritt inträde till alla besökare. Dessvärre höll det på att bli slutet för festivalen. Sedan 2013 har Pride Park istället förlagts till Östermalms Idrottsplats där man hittar många typer av utställare, öltält, evenemang och en scen. Under torsdagskvällen brukar schlagerpopkvällen hållas. Där uppträder kända svenska och internationella schlagerartister.

Prideparaden

När gemene man hör namnet Stockholm Pride så tänker de flesta på själva paraden. Paraden startar centralt inne i Stockholms stad och går via gatorna till Östermalms IP som är slutmålet. Det brukar ta ungefär tre timmar från det att paraden börjar klockan 13 tills de sista har nått slutmålet. I själva tåget är det mångfald som gäller, allt från de mest utklädda Dragqueens till partiledare och medelsvenssons. 2014 gjorde man en undersökning av deltagarna i Prideparaden och det visade sig att bara 1 procent hade röstat på Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna, sex av tio var kvinnor och lite mer än hälften var homosexuella. Åtta av tio var födda i Sverige och var tredje person hoppade med i Prideparaden spontant. Några av våra mest kända och folkkära politiker har någon gång gått med i Prideparaden. Som exempel kan ges Stefan Löfvén, Annie Lööf, Fredrik Reinfeld, Beatrice Ask och Gustav Fridolin.