Största köpcentrumet i Norden

Största köpcentrumet i Norden

oktober 12, 2021 Av av Agata

Nordens största köpcentrum heter Mall of Scandinavia och ligger i Sverige. Mall of Scandinavia invigdes den 12 november 2015. De började bygga köpcentret år 2010 och det byggdes således i olika skeden. Mall of Scandinavia har 175 butiker, samt 43 restauranger. Förutom det så har det även en av Sveriges största biografer, Filmstaden Scandinavia. Med sina 15 salonger får det plats totalt 1860 personer, varav den största salongen, som är en IMAX-biograf rymmer 419 personer. Köpcentret är placerat norr om Sveriges huvudstad, Stockholm och hit kan man ta sig med både buss, bil och tåg. Köpcentret ligger centralt och ett stenkast från tågstationen. Det finns gott om parkeringar, både utanför och i köpcentret. Flertalet busslinjer stannar precis utanför Mall of Scandinavia och busstrafiken går väldigt ofta. I parkeringshuset som ligger under gallerian rymmer 14 000 bilar.

En stor galleria med många butiker

Mall of Scandinavia är 500 000 kvadratmeter stort och är uppdelad i fyra våningsplan. Det finns alla möjliga butiker och man behöver inte vara orolig över att man inte hittar det man behöver. Det finns också matbutiker, så att man kan kombinera shopping med mathandling för de som vill. Som ovan nämnts finns det 43 olika restauranger och kaféer, med en salig blandning av olika matkulturer. Den största restaurangen är dock O ‘Learys. Förutom mat erbjuder även O ‘Learys olika typer av spelmaskiner så som Mario Kart, Tomb Raider, Jurassic Park, Pac Man och Transformers. Det finns också flipperspel, samt minigolf och/eller Lasertag.

Biografen i Mall of Scandinavia

Biografen i Mall of Scandinavia

Biografen i Mall of Scandinavia

IMAX är en av de senare teknikerna vad gäller bio och film. Mall of Scandinavia var en av de första i Sverige som introducerade IMAX på bio. Med den otroligt avancerade tekniken kan man uppleva bio på ett helt annat sätt, som man inte kunde göra innan. Till skillnad från en vanlig biograf används 15 perforeringar per bildruta. Filmremsan är 70 millimeter bred. IMAX – biografen i Mall of Scandinavia använder sig av två digitala projektorer, samt ett ljudsystem med 12,1 Immersive soundsystem. Förutom IMAX-biografen har Mall of Scandinavia flera salonger. De erbjuder även en så kallad VIP- salong. I denna kan man beställa mat och dessutom är utrymmet för benen mycket större. Det innebär att man får mer plats, för bästa bekvämlighet när man ska se på film.

Friends Arena – en av Sveriges största arenor

Bredvid Mall of Scandinavia ligger Friends Arena. Här spelas både fotbollsmatcher och konserter. I samband med matcher eller konserter kan man både äta och shoppa på Mall of Scandinavia, vilket är väldigt vanligt att folk gör vid dessa arrangemang. Det brukar dock vara väldigt mycket folk och kan därför uppstå mycket köer. Ofta måste man förboka bord på vissa restauranger om Friends Arena har ett arrangemang, som till exempel en fotbollsmatch. Mitt emellan arenan och gallerian finns även ett hotell, som heter Quality Hotel Friends, som man kan besöka i samband med besök på både gallerian, samt arenan. Om man är turist och har planerat en längre vistelse är hotellet att rekommendera.